Öğretimsel Denetim Nedir, Eğitimdeki Önemi Nedir?
- Özgür BALCI
- 21 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

Denetim yönetimi, süreçlerinin başında gelmektedir. Eğitim sisteminde denetim sistemi, örgütün amaçları doğrultusunda var olan durumun betimlenmesi, iyi yönlerin geliştirilmesi, eksik yönlerin de iyileştirilmesine odaklanmaktadır (İLĞAN, 2014). Öğretimsel Denetimin, denetim yönetim süreçlerinin en başında gelir. Bir okulda denetim yönetim sistemi en etkili bir şekilde okul müdürü tarafından yönetilmektedir. Bu sebeple bu yazıda Öğretimsel Denetim sürecinde okul müdürünün önemini de ele alacağım. Eğitim Kurumlarında denetim sistemi, kurumun amaçları doğrultusunda var olan durumun tespit edilmesi, iyi yönlerinin geliştirilmesi, eksik yönlerinin de iyileştirmesini amaçlamaktadır. Bu süreç, okulun ve kurumun amaçlarını en iyi şekilde bilen okul müdürleri tarafından daha etkili bir şekilde yönetilir. Tabi ki günümüz özel eğitim kurumlarını ele alırsak birçok kampüsleri bulunmaktadır. Bu denetim sürecinin, yaptığım araştırmalar doğrultusunda genel merkez tarafından görevlendirilen bir kişi tarafından da yönetilebileceği olmuştur. Ancak bu denetim sürecinin fazla sağlıklı ve doğru sonuçları vermeyeceğini düşünmekteyim. Çünkü her ne kadar aynı kurum çatısı altında bulunsa da her kampüsün kendine ait iklimi amaçları bulunduğu ortama göre değişebilir.
· Gelişimsel Denetim
· Farklılaştırılmış Denetim
· Meslektaş Koçluğu gibi farklı denetim çeşitlerine ayrılabilmektedir.
Denetim sürecinin de bu şekilde farklılaşması ve çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü sadece sınıf gözlemi ile Öğretimsel Denetim yapılamaz. Bu denetim çeşitliliğin öğretmenlerin eksik yönlerini geliştirmelerinde onlara daha da yardımcı olacağı inkâr edilemez. Çünkü farklılaştırılmış ve çeşitlendirilmiş bu denetim türleri ile öğretmenlerin eksik yönleri tespit edilebilir ve eksik yönlerinde kendilerini geliştirebilirler. Ve bu durum öğretmenlerin performansını da arttırır. Çünkü eksik yönünü bilen bir öğretmen eksik yönünü geliştirmek ve iyileştirmek için daha fazla çaba ve istek ile çalışacaktır. Tabi ki bu süreç içinde öğretmenlerin denetimi gerçekleştiren okul müdürü tarafından desteklenmesi de çok önemlidir. Bir eğitim kurumunda ki Öğretimsel Denetim sürecinin büyük bir dikkat ve özen ile yönetilmesinin okul başarısını arttıracağından da eminim. Bu denetim süreci içerisinde öğretmenin denetimi gerçekleştiren müdür ya da müdür yardımcısı tarafından geri bildirimler alması da çok önemlidir. Günümüzde bu denetim süreçleri yavaş yavaş zümre başkanları tarafından gerçekleştirilmeye başlanmıştır ve raporlar müdürlere zümre başkanları tarafından verilmektedir ki bu denetim sürecinin çok yararlı olmadığını düşünmekteyim.
Sonuç olarak en başta belirttiğim gibi bir kurumun iklimini, ortamını ve amacını en iyi okul müdürü bilmektedir. Bu sebeple bütün denetim sürecinin okul müdürü tarafından yönlendirilmesi ve yılda en az 3 ya da 4 kere öğretmenlerin denetim süreci hakkında müdürlerden yüz yüze bir geri bildirim alması gerektiğini düşünmekteyim.
Özgür BALCI
Kaynaklar;
OKUL MÜDÜRÜNÜN ÖĞRETİMSEL DENETİM DAVRANIŞLARI ÖLÇEĞİNİN GEÇERLİLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI (Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman İLĞAN (Düzce Üniversitesi, Eğitim Fakültesi), Eğitim Bilimleri Araştırma Dergisi, Cilt 4, Sayı: 1, Nisan 2014, Sayfa: 1-23
Komentáre