Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri
- Özgür BALCI
- 12 May 2019
- 2 dakikada okunur

Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri
Yazıya başlamadan önce ilk olarak şu bilgileri vermek istiyorum;
İnsanlar Duyduklarının %20’sini, Gördüklerinin %30’unu, Duyduklarının ve gördüklerinin %50’sini, Duyduklarının, gördüklerinin ve denediklerinin ise %90’nını hatırlamaktadır. Edgar Dale (1969)’in Öğrenme Konisi de bizi aynı verileri vermektedir.

Bu bilgileri yazımın hemen başında vermiş olmamdaki sebep ise Etkili bir sunum hazırlamadan önce, insanların belirli seviyelere göre ayrılmış olan öğrenme yüzdelerini bilmek etkili bir sunum hazırlamanın en temel başlangıcıdır. Çünkü bazı sunumlarda insanlar sadece sunumu okuyor, duyuyor ve izliyor. Bu üç öğrenme ortamını ele aldığımızda ise öğrenme yüzdemiz %50 olarak gösterilmiş ve bu durum bir sunum için pasif dinleme ve öğrenme anlamına gelmektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak etkili bir sunum hazırlamak istiyorsak ilk olarak dinleyiciyi de sunumun bir parçası haline getirmeliyiz. Dinleyicileri belirli tartışma konuları, soru sormaları, kısa etkinlikler ile sürekli sunumun içinde tutmalıyız. Ki Edgar Dale (1969)’in Öğrenme Konisi de bize bunu; insanlar söylediklerinin %70’ini, yaptıklarının ve söylediklerinin %90’nını hatırlar şemasıyla göstermektedir. Bu bilgileri edindikten sonra etkili bir sunum tasarımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz maddelerini inceleyelim;
Hedef kitleye uygun tasarım seçilmeli. (İlköğretim öğrencisi ile öğretim üyesine yapılacak sunuların tasarımı farklı olmalı)
Sunuda ki bilgilerin doğru ve güvenilirliği esas olmalı,
Sunum ses ve grafiklerle desteklenmeli,
Somut ve okunaklı yazı tipi seçilmeli,
Mecbur kalmadıkça 8 satırın üstüne çıkılmamalı.
İlk olarak sunumumuz da ki yazıları büyük tutmamız gerekmektedir. Bu durumda sunumumuz içerisinde bulunan yazılar okunaklı olmalıdır. Bu durumu size şu şekilde gösterebilirim.

Yukarıda görmüş olduğunuz gibi 12 ve 18 puntoluk yazılar bir sunumda okunması çok zor olarak gözükmektedir. Başlıklar için 36 punto, Alt başlıklar içinse 32 punto, normal yazılar içinse 24 punto kullanmak ideal olarak görülmektedir.
2.olarak ise sunumunu basit tut maddesi ile devam etmek istiyorum.
Sunumlarınız da ki yazılarınızda hiçbir zaman çok fazla renk kullanmayın. Çünkü bu durum dinleyicilerin gözlerini yoracaktır. İkinci olarak ise sunumlarınızda çok fazla yazı fontu kullanmayınız. Bir sunumda en fazla iki farklı yazı fontu kullanmanız önerilmektedir. Sunumlarımızın her sayfasında 6*7 kuralına dikkat etmemiz gerekmektedir. 6*7 kuralı bize şunu söylemektedir;
Her slaytta 6’dan fazla satır kullanmamalısın
Her satırda en fazla 7 kelime kullanmalısın
3.olarak ise slayt sayfalarında birbirleriyle kontrast renkler kullanmalısın. Örnek olarak beyaz zemin üzerine sarı renkte yazı yazılması okunmayı çok güç bir hale getirecektir. Ancak siyah zemin üzerine sarı renkte bir yazı kullanılması dahilinde daha okunaklı olacaktır. Aşağıda renklerin birbirleri ile olan kontrastlarının gösterildiği ve zemin, yazı renklerinin birbirlerinin tamamlamaları için hangi renkte olmaları gerektiğini bize gösteren bir tablo bulunmaktadır.

Son olarak ise; "Less is always better than much" cümlesi ile yazım bitirmek istemiyorum. Bu cümle bize “Az her zaman çoktan daha iyidir” demektedir. Peki bize burada ne anlatılmak istenmektedir? Sunum hazırlarken sayfalarınızda çok fazla yazıya yer vermeyin. Yani demek istediğim;

Böyle bir sunum sayfası düşünün, okuması zor ve bir o kadarda kafa karıştırıcı. Peki bu sayfa;

Daha basit bir yapıda ve ilk göstermiş olduğum sayfa ile aynı konuyu ele almaktadır. Hangisi daha karışık? Şimdi “Less is always better than much” cümlesini daha iyi anladığınızı düşünmekteyim. Sunumlarınızda yazıları her zaman kısa tutunuz ve anlatmak istediğiniz metinden anahtar kelimeler seçerek, bu kelimeleri maddeleme işaretleri ile sunum sayfanızda sıralamalısınız. Etili sunum hazırlama tekniklerinin çok azından bahsettik. Bu konu ile daha detaylı araştırma yapmak istiyorsan kaynak bölümüne bakmalısın.
KAYNAKLAR;
https://www.slideshare.net/BARISENER/etkl-br-sunum-n-olmazsa-olmazlarpf-noktalari
http://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/content_files/iletisim/sunum_el_kibabi.pdf
https://www.daltinkurt.com/upload/dosyalar/file/e-book/sunu/teknik.pdf
https://prezi.com/zjdgvdszdyl-/etkili-sunum-slayt-hazirlama-teknikleri/
https://prezi.com/vbvew7x-unkq/powerpoint-ile-etkili-sunum-hazirlama-teknikleri/
http://www.ndthd.org.tr/assets/uploads/dosyalar/EtkiliSunumTeknikleri.pdf
Comments