3 Boyutlu Yazıcıdan Çıktı Alma Rehberi
- Özgür BALCI
- 28 Mar 2019
- 3 dakikada okunur

Yazımıza başlamadan önce size 3D yazıcılar hakkında kısa bir bilgi verelim;
3D yazıcılar günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. 3D yazıcılar bilgisayarımızda yaptığımız 3 boyutlu tasarımlarımızı işleyerek ortaya bir ürün veren araçlardır. 3D yazıcılar günümüzde, özellikle üretim teknolojisine yenilikler ve değişiklikler getiren ve insanların hayal dünyasını zorlayıp yeni tasarımlar keşfetmesine, çizmesine ve kullanmasına yardımcı olmaktadır. Çok yaratıcı fikirler, tasarımlar 3D yazıcılar ile birlikte gerçek modellere ve prototiplere hızla dönüşmektedir. 3D yazıcılar kullanılmaya başlandığı günden itibaren günümüz dünyasında bulunan birçok ürünün yanı sıra çok özel ve ilginç tasarım ve yeni ürünleri de ortaya çıkarmıştır. 3D yazıcılar sadece tasarımcılara değil, isteyen herkese keşfetme fırsatı tanımaktadır.
Uçak, otomobil, ayakkabı, oyuncak, müzik aletleri, heykel, aksesuar gibi ürünlere ek olarak, 3D yazıcılar ile yapay organlar tasarlanmakta ve insan vücuduna nakledilmek üzere geliştirilmektedir.
Size 3D yazıcıda yapılmış bir modelin nasıl ayarlayıp çıktısını almaya hazır hale getirebileceğimizi anlatacağız. Önce nasıl 3 boyutlu tasarım yapabiliriz kısaca bilgi verelim.3 boyutlu tasarım yapabilmek için bir sürü program ve web sitesi bulunmaktadır. “Thinkercad” günümüzde kullanılan çok basit ve temel bir 3 boyutlu tasarım yapabildiğimiz web sitesidir. Modellerimizi 3 boyutlu olarak tasarlayabilir ve basıma hazır hale getirebiliriz. Ayrıca “thingverse” web sitesinden bir sürü değişik 3 boyutlu tasarımlar bulabilirsiniz. Modelimiz hazırsa artık 3 boyutlu yazıcıda nasıl modelimizi çıkaracağız onu öğrenelim.
3D yazıcıdan çıktı alabilmek için Cura programını kullanacağız. Cura programı kısaca 3D yazıcıya modelimizi çıkarmak için gerekli olan komutları hazırlayan bir araçtır. Cura programını https://ultimaker.com/en/products/ultimaker-cura adresinden ücretsiz bir şekilde bilgisayarınıza indirebilir ve kurabilirsiniz.
CURA PROGRAMI İLE MODELİMİZİ BASKIYA HAZIR HALE GETİRME
Biz 3D yazıcı olarak Ultimaker+2 modelini kullanmaktayız. Modelimizi yazıcımıza yükleyip baskıya hazır hale getirebilmek için bize bir SD Micro kart gerekmektedir.

Cura programını yükleyip, yazıcı seçimini yaptıktan sonra karşımıza gelen ilk ekran burası olacaktır. Bu ekranda kırmızı alan ile gösterilen yer araç çubuğudur. Cura programı ile ilgili ayarlamaları buradan yapabiliriz. Mavi alan kaydettiğimiz bir modeli Cura programında açmamıza ve açtıktan sonra modelimizde düzenlemeler (büyültme, küçültme, yer değiştirme, döndürme) yapmamıza yardımcı olan alandır. Sarı alan modelimizin 3 boyutlu olarak görünmesini ve yüzey alanında yer değişikliği yapmamıza yardımcı olan alandır. Yeşil alan ise modelimizin çıktısını almadan önce son ayarları yaptığımız (baskı yapılırken hangi malzemenin kullanılacağı, baskımızın ne kadar süreceği, baskı yapılırken oluşturulacak baskı desteklerinin ne kadar olacağı gibi) ve modelimizi SD Micro karta atmamıza yarayan alandır. Bu bilgileri öğrendikten sonra hadi ilk modelimizi 3D yazıcımızda baskıya hazır hale getirelim. Modelimizi açmak için kırmızı okla gösterilen Dosya Aç alanına tıklıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken yer 3 boyutlu tasarımımızı Cura programımızda açabilmek için dosya uzantımız “.STL” olmalıdır. Dosya aç bölümüze tıkladıktan sonra açmak istediğimiz modelimizi bilgisayarımızdan seçip “Aç” butonuna tıklıyoruz.

Önümüze gelen bu ekrandaki alanları anlatmadan önce size kısa bir bilgi vermek istiyorum. Mouse la modelimizin üzerine sol tıklayarak Mouse u hareket ettirdiğimizde modelimizi yüzey alanında istediğimiz yere taşıyabiliriz. Ayrıca resimde modelimizin yanında bulunan oklar ile taşıma işlemimizi yapabiliriz. Mouse a sağ tıklayıp fareyi hareket ettirdiğimizde modelimize ekrandaki bakış açımızı değiştirmiş oluruz. Son olarak Mouse tekerleği ile modelimize yakınlaşıp uzaklaşabiliriz. Bu bilgileri öğrendikten sonra hadi modelimizi düzenleyelim.
Modelimizi açtıktan sonra az önce resimde belirttiğimiz kırmızı alanda modelimizde basılmadan önceki gerekli düzenlemeleri (büyüklük, küçüklük, döndürme) gibi ayarlarını yapıyoruz. Mavi alanda ise 3 boyutlu tasarımımızın basım 3D yazıcıdaki basım ayarlarını yapıyoruz. Modelimizi Cura programımızda açtıktan sonra ve gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra resimde belirtilen sarı alanda tahmini basım süresi yazmaktadır. 3 boyutlu modelimizin tahmini basım süresi modelimizin büyüklük, küçüklük ve kullanılacak malzeme ayarlarına göre değişiklik gösterebilir. Modelimizde istediğimiz düzenlemeleri ve ayarları yaptıktan sonra kırmızı okla gösterilen “Dosyaya Kaydet” butonuna tıklayıp modelimizi SD Micro kartımıza kaydedip basıma hazır hale getiriyoruz. Geriye kalan tek aşama ise SD Micro kartımızı 3D yazıcımızdaki alana takıp basım yapılmasını istediğimiz modeli seçmek. 3D yazıcıda baskımız artık hazır halde. 3D yazıcılarla Hayal Et, Tasarla, Düzenle ve Yazdır.
Özgür BALCI
Comments